ELAZIĞ / MERKEZ - Naide Karakaya İlkokulu

KAYA KARAKAYA

(1924 – 2008)

1924 yılında Elazığ'ın Harput nahiyesine bağlı Beydoğmuş köyünde doğdu.                                                 1929 yılında babası Elazığ'a yerleşti. Karakaya, 1933 yılında Elazığ Atatürk İlkokulu' nda öğrenim hayatına başladı. 1937 yılında beşinci sınıfı okurken en önemli olayını yaşadı Atatürk'ü karşılamaya giden öğrenciler arasındaydı. Kendi ifadesiyle " O gün içime yerleşen Atatürk sevgisi bu güne kadar hiç sönmedi, hayatımın sonuna kadarda sönmeyecek". Atatürk İlkokulu' nu bitirdikten sonra Mezra Ortaokuluna başladı. O dönem Elazığ' da lise olmadığı için öğrenime devam edemedi. Babası kabzımaldı. Ticaret hayatına babasının yanında kabzımallık yaparak başladı. Dört yıl babasıyla çalıştıktan sonra 1946 yılında vatani görevini yerine getirmek için askere gitti.

1949 yılında terhis oldu. 1950 yılında evlendi. Dört oğlu oldu. Askerlik dönüşünde ticaret hayatına devam etti. 1954 yılında küçük bir dükkanda şu an hala devam eden Bentonit imalatını başlattı. Elli yıllık ticaret hayatında örnek bir duruş sergiledi. Eğitime desteği kız torununun doğuştan gelen bir rahatsızlığından dolayı vefat etmesi üzerine onun anısına Ankara' da bir ilköğretim okulu yaptırarak başladı. Elazığ' da Fen lisesi, Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu yaptırdı. Daha sonraki yıllarda bunlara bir de Anadolu lisesi ekledi. Son olarak Kaya Karakaya İlköğretim okulu ve Naide Karakaya Anaokulu' nu yaptırdı. Yaptırdığı bu okul 2012 yılında ilkokula dönüştürüldü. Halen Naide Karakaya İlkokulu olarak eğitim öğretim hayatına devam etmektedir. Elazığ'ın önemli şahsiyetlerinden biridir. 1924 yılında başlayan hayatı devriyesi 2008 yılında son buldu.

Ruhu şad olsun .

Yayın: 22.03.2013 - Güncelleme: 14.09.2023 08:30 - Görüntülenme: 3136